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Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi Rosso IGT

Der Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi ist vielleicht der beste Rotwein, den Sardinien zu bieten hat. Die internationale Weinkritik – von James Suckling über Robert Parker’s Wine Advocate bis zum Gambero Rosso – verleiht dieser Assemblage aus typisch sardischen Rebsorten Jahr für Jahr Bestnoten. Die Jurorinnen und Juroren lassen keinen Zweifel daran, dass dieser Rotwein vom Familien-Weingut Argiolas für das Renommee des Weinbaus auf Sardinien von unschätzbarem Wert ist.  

Verführerisch Noten von reifen Kirschen und Pflaumen prägen das Bouquet und harmonieren perfekt mit schönen Vanilletönen, Röstnoten und einer warmen Kräuterwürze. Am Gaumen hinterlässt der   Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi großen Eindruck mit seinen weichen, perfekt integrierten Tanninen und einer herausragenden Struktur und Ausgewogenheit. Auch Aromen von Cassis prägen dieses Erlebnis für die Sinne, das dank der großen Dichte noch lange nachklingt.

Der kraftvolle Wein ist schon in seiner Jugend ein Hochgenuss, besitzt aber ein Lagerungspotenzial, das über 2040 hinausreicht! Die phänomenale Kreation aus den Rebsorten Cannonau, Carignano, Bovale Sardo und Malvasia Nera reifte für 18 Monate in neuen Eichenfässern aus Frankreich, wodurch der Rotwein sein verführerisches Vanillearoma erhält.

Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2021
Ageing Potential:
2034
Region:
Sardinien
Country:
Italia
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Cannonau
Carignano
Bovale Sardo
Malvasia Nera
Alcohol content:
14,0  % by volume
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
GTIN/EAN:
8010544520751
Bottler:
ARGIOLAS
Via Roma 28/30
09040 Serdiana
Italien
Cantine Argiolas

Cantine Argiolas ist ein traditionsreiches Familienweingut aus Serdiana in Süd-Sardinien, dessen Geschichte bis in die 1930er Jahre zurückreicht. Gegründet von Antonio Argiolas, hat er im Laufe der Zeit durch behutsame Expansion – trotz vieler Widrigkeiten – mehrere Weingüter wie Sisini und Selegas erworben und damit die Grundlage für ein herausragendes Ensemble geschaffen.

Heute leiten seine Nachkommen, Franco und Giuseppe Argiolas, das Anwesen, das rund 250 Hektar Rebfläche umfasst – verteilt auf fünf Herkunftslagen: Serdiana, Trexenta (Sisini, Selegas) und Porto Pino, im Sulcis-Gebiet. Dort gedeihen autochthone Rebsorten wie Cannonau, Carignano, Vermentino, Nuragus, Bovale Sardo, Malvasia Nera, Monica und wenige exotischere wie Nasco und Monica di Sardegna. In einer Sammlung aus über 5.000 Rebstock-Keimlingen werden diese Sorten selektiert, bewahrt und weiterentwickelt.

Argiolas produziert sowohl eine Traditionslinie mit DOC-Weinen als auch eine Prestige-Linie mit IGT-Weinen, die dank kompromisslosem Qualitätsanspruch regelmäßig internationale Auszeichnungen erhält. Seit den 1990er-Jahren zählt die Cantina Argiolas zu den führenden Marken der italienischen Weinkultur – unter anderem als Mitglied im renommierten Kreis „Grandi Marchi“.

Ein starkes Engagement für Umwelt und Innovation spiegelt sich in Anwendungen wie einem nachhaltigen Photovoltaik-System wider – Teil einer tief verankerten Philosophie, die Tradition und Fortschritt verbindet. So steht Cantine Argiolas heute für sardische Weinkunst auf höchstem Niveau.

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Product recommendation

Argiolas Korem Bovale Isola dei Nuraghi Rosso IGT
85 Prozent Bovale Sardo, veredelt mit den typisch sardischen Rebsorten Carignano und Cannonau: Der Argiolas Korem Bovale Isola dei Nuraghi ist ein fantastischer Rotwein aus Sardinien. Das Familien-Weingut Argiolas im Süden der italienischen Mittelmeerinsel fühlt sich dem authentischen, traditionellen Weinbau der Region in dritter Generation verpflichtet.Das Bouquet des rubinroten Weins ist eindrucksvoll vielschichtig. Noten von reifen Kirschen, Heidelbeeren, Himbeeren, Brombeeren und Zwetschgen harmonieren wunderbar mit einer tollen Würze und Vanilletönen. Suckling schreibt von wundervollen Aromen von Rosmarin und Lavendel, die sich mit roten Früchten (Pflaumen und Kirschen) vereinen.Am Gaumen zeigt sich der Argiolas Korem Bovale Isola dei Nuraghi satt vollmundig und samtig. Das Aromenspiel ist eindrucksvoll facettenreich. Anklänge von reifen, wunderbar eingebundenen Tanninen, von Holz, Kirschen sowie von Minze und auch Salbei erwarten Genießerinnen und Genießer. Suckling schreibt: „Vollmundig mit festen und polierten Tanninen, die intensiv sind und dem Abgang bemerkenswerte Länge und Konzentration verleihen.“10 bis 12 Monate reifte dieser Rotwein aus Sardinien im Barrique, im Anschluss noch etwa sechs Monate in der Flasche. Entdecken Sie diese authentisch sardische Weinkreation vom Familien-Weingut Argiolas bei einer Serviertemperatur von 15 bis 18 Grad.

Content: 0.75 litre (€43.33 / 1 litre)

Regular price: €32.50
bottle
Argiolas Meri Vermentino di Sardegna DOC
The Argiolas Meri Vermentino di Sardegna is an outstanding white wine from Sardinia. The bouquet has a seductively intense aroma and combines notes of grapefruit and mint with nuances of aniseed and fennel. "Fragrant, tropical on the nose, pineapple and banana with a hint of nutmeg, orange on the finish," says Falstaff. Kerin O'Keefe recognizes notes of jasmine and grapefruit in Wine Enthusiast.On the palate, the bright straw-yellow white wine is lively, fresh, powerful and juicy, with a great interplay of aromas. "A racy palate together with yellow peach and white currant. Salty mineral and lemon candy notes accompany the clear, spicy finish," judges O'Keefe, while Falstaff says: "Shows itself on the palate with great fruit melting and a fine creamy touch, clear and precise, stretches out beautifully and echoes pleasantly."Enjoy this powerful, dry white wine from the Argiolas family winery in the south of Sardinia at a drinking temperature of 12 to 16 degrees. Vermentino is an excellent aperitif. As a food companion, it is ideal with seafood, fresh salads with chicken, sushi or sashimi.

Content: 0.75 litre (€18.00 / 1 litre)

Regular price: €13.50
bottle
Santadi Villa Solais Vermentino di Sardegna
This white wine from Sardinia is redolent of grapefruit, orange blossoms and subliminally of nutmeg. The Santadi Villa Solais Vermentino di Sardegna is fresh and stimulating on the palate with a pleasant mineral note and mild acidity.The white wine is a blend consisting mainly of Vermentino (a grape typical of Sardinia) and a smaller percentage of Nuragus grapes (an autochthonous variety of Sardinia).The Solais Vermentino di Sardegna shines straw yellow with greenish and golden tints. The grapes were harvested by hand, and the wine was aged in stainless steel tanks. Enjoy it with pasta dishes with fish or white meat and, well-cooled, as an aperitif.

Content: 0.75 litre (€10.60 / 1 litre)

Regular price: From €7.95
Santadi Rocca Rubia Riserva Carignano
Carignano del Sulcis DOC RiservaColour: Deep, almost solid ruby red.Nose: Intense fruity notes of blackberry, blueberry, vanilla, myrtle, leather and liquorice.Palate: Big and velvety, great structure and long aromatic finish, a full-bodied wine.

Content: 0.75 litre (€22.60 / 1 litre)

Regular price: From €16.95
Santa Maria di Palma Aragosta Vermentino DOC
The Santa Maria di Palma Aragosta Vermentino DOC is a classic of Sardinian wine culture and a symbol of the island's cuisine. Since its first bottling in 1967, this wine has delighted wine lovers worldwide with its freshness, lightness and pleasant drinkability.This white wine is pure summer pleasure: The varietal Vermentio di Sardegna smells primarily of fresh, ripe and crisp apples. On the palate, the straw-yellow wine (with greenish reflections) is dry, fresh, lively and harmonious. The finish has noticeable notes of almonds.The label gives it away: this white wine is an ideal accompaniment to fish dishes and shellfish. Enjoy the Santa Maria di Palma Aragosta Vermentino DOC at a drinking temperature of 8-10 °C.

Content: 0.75 litre (€11.20 / 1 litre)

Regular price: From €8.40
Santa Maria di Palma Aragosta Rosé DOC
The Santa Maria di Palma Aragosta Rosé DOC comes from the sun-drenched countryside around Alghero in north-western Sardinia, where the Cantina Santa Maria La Palma has been producing quality wines with a strong regional character since 1959.This dry blend of the Cannonau, Cagnulari and Cabernet Sauvignon grape varieties is a wonderfully uncomplicated delight. The Santa Maria di Palma Aragosta Rosé has a stimulating aroma of wild berries and hints of roses. On the palate, this rosé from Sardinia is fresh, lively and fruity, with a long finish.Matured in stainless steel tanks, this bright salmon-colored wine is an ideal accompaniment to antipasti and fish, soups or white meat and soft cheeses. Serve well chilled at 8-10 °C.

Content: 0.75 litre (€10.60 / 1 litre)

Regular price: From €7.95
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Anima Negra AN/2
Mallorca’s autochthonous grape varieties Callet and Manto Negro and a smaller percentage of Shiraz unite to create the AN 2. This outstanding red wine, produced by Anima Negra, offers intense notes of red berries in its bouquet, along with fine wood aromas and nuances of vanilla. The AN 2 is wonderfully fleshy, sumptuous and very fruity on the palate, with a lovely spice and an extremely long finish.It matured for 12 months in barriques (70% made of French and 30% made of American oak), of which 35% were new and 65% were barrels with a maximum of three fillings. The deep cherry-red wine is a worthy ambassador for Mallorca’s viticulture. You can look forward to a real taste experience that has already convinced wine critics all over the world.

Content: 0.75 litre (€31.33 / 1 litre)

Regular price: €23.50
bottle
Gritsch Kalmuck Grüner Veltliner Federspiel
Der Gritsch Kalmuck Grüner Veltliner Federspiel sagt schon mit seinem Namen, dass es sich um einen besonderen Weißwein handelt. So ist Federspiel die Bezeichnung für Wachauer Weine des Verbandes Vinea Wachau Noblis Districuts, ein Zusammenschluss von Winzern mit dem Ziel, die Weine des gesetzlich abgegrenzten Weinbaugebietes Wachau in ihrer Qualität und ihrer Bekanntheit zu fördern. Gleichzeitig handelt es sich um eine Gebietsmarke der gleichnamigen Winzervereinigung.Die Rebsorte Grüner Veltliner wächst in verschiedenen Weingärten am linken Donauufer von Spitz bis Loiben. Die Trauben werden von Hand geerntet. Es folgt eine schonende Pressung und Verarbeitung. Die Gärung ist temperaturkontrolliert und findet in Edelstahltanks statt. Anschließend reift der Rebsaft auf der Feinhefe.Der reinsortige Gritsch Kalmuck Grüner Veltliner Federspiel zeigt sich in der Nase mit komplexen Aromen von schwarzen Pfeffer und Weideblüten, sowie einem Hauch von Melisse und grünem Apfel. Die Mitte ist zart-schmelzig und im Abgang ist der Kalmuck herbfruchtig.

Content: 0.75 litre (€15.40 / 1 litre)

Regular price: From €11.55
Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna DOC
The Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna leaves an impression right from the start with its multi-faceted bouquet. A wonderfully refreshing and fruity white wine from Sardinia. Notes of grapefruit in the foreground, with subtle herbal and spicy tones of aniseed and fennel. Kerin O'Keefe awarded 91 points for this Vermentino in Wine Enthusiast and came to the following conclusion: "A scent of white spring wildflowers, yellow stone fruit and citrus fruits comes to the fore."Piquant and crisp, the spicy palate offers peach, white grapefruit and pineapple before a salty finish. On the palate, the full-bodied Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna also impresses with its great freshness, good length and long finish, which is characterized by a slight astringency.The white wine, which is straw yellow in the glass with light green reflections, comes from the Vigne Vecchie vineyard of the Argiolas family winery. Now in its third generation, it produces high-quality wine in the south of Sardinia.Enjoy this white wine from the Italian Mediterranean island at a drinking temperature of 8 to 10 degrees. The dry Vermentino is a wonderful accompaniment to starters with seafood, fresh salads, asparagus or even fregola (a type of pasta made from durum wheat semolina common in Sardinia) with shellfish. Soft, medium-ripened cheese is also a very good choice with this typical Sardinian white wine.

Content: 0.75 litre (€16.67 / 1 litre)

Regular price: €12.50
bottle
Il Poggione Brunello di Montalcino DOCG
Für den Il Poggione Brunello di Montalcino DOCG wird die Sangiovese-Traube nur von den allerbesten Weinbergen der Toskana rund um Montalcino geerntet. Der Wein reift drei Jahre in Eichenholzfässern, anschließend noch ein Jahr in der Flasche. So entsteht eine körperreiche Spezialität mit langer Lagerfähigkeit und einem ausgefeilten Aromenspiel.Schon der Duft überzeugt mit einem intensiven Aroma roter Früchte und feinen Würznoten, die der Fassreifung entspringen. Am Gaumen entfaltet der Brunello ein fast warmes Gefühl, das von einem runden Körper, weichen Tanninen und den typischen Fruchtnuancen bestimmt ist.Reifer Käse, würzige Wildgerichte und rotes Fleisch zeigen zu diesem tiefen Tropfen die nötige kulinarische Stärke. Dieser Wein aus Italien sollte dekantiert mindestens eine Stunde atmen und bei 18 °C serviert werden.Auf Anfrage auch als Magnum-Flasche (1,5 Liter) und Doppel-Magnum-Flasche (3,0 Liter) lieferbar!

Content: 0.75 litre (€59.87 / 1 litre)

Regular price: €44.90
bottle
Clio Bodegas El Nido DOP
The Clio from Bodegas El Nido has been around since 2002. Behind this Spanish red wine from the Jumilla region are the Gil family and the renowned Australian winemaker Chris Ringland. Together they have produced an outstanding creation. This is demonstrated by the fact that the Clio has always received 90 or significantly more points in Robert Parker's Wine Advocate since 2002, the "first edition" of the wine. The most recent score was 93 points for the 2019 vintage.The Clio from Bodegas El Nido has a wonderfully intense aroma of blueberries, blackcurrants and blackberries. There are also complex notes of mushrooms and leather as well as balsamic and mineral tones that enrich the bouquet. The long ageing in wood rounds off the bouquet with notes of vanilla as well as espresso and chocolate.On the palate, this blend of 70% Monastrell and 30% Cabernet Sauvignon is dry, powerful and full-bodied, with an exceptional concentration of fruit. Outstanding freshness and a remarkably long finish. The tannins are masterfully integrated.The impenetrably deep red Clio Bodegas El Nido matured for 26 months in French and American oak barriques. Old vines, meticulous grape harvesting and excellent winemaking skills: everything is just right with this Spanish red wine.

Content: 0.75 litre (€63.87 / 1 litre)

Regular price: €47.90
bottle