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Protos Roble DO

Mit dem Protos Roble beginnt die Linie der berühmten Protos Rotweine. Der zu 100% aus der Rebsorte Tinta del Pais, so nennt man die Sorte Tempranillo im Anbaugebiet Ribera del Duero, hergestellte Joven (Bezeichnung für den Jungwein eines spanischen Weingutes) lässt schon die Schaffenskraft der Bodega erkennen. Die entrappten Trauben wurden nach der Pressung ca. 12 Tage vergoren. Die Temperatur wurde dabei ständig überwacht. Anschließend verweilte der Wein für 6 Monate in amerikanischen Eichenfässern, um danach noch 6 Monate eine Flaschenreifung zu  erhalten, bevor er auf den Markt kam.

Die Farbe des Protos Roble ist kirschrot und wirft violette Schatten. In der Nase duftet der Wein schön fruchtig und intensiv würzig ohne dabei aufdringlich zu wirken. Die festzustellenden Aromen von Blaubeere, Sauerkirsche und Waldfrüchten harmonieren mit leichten Noten von Vanille, Tabak und Kakao. Am Gaumen präsentiert sich der Wein mit fester Struktur, kraftvoll saftig und rund. Wir empfehlen den Protos Roble leicht gekühlt bei 15 Grad zu genießen, dann bleiben die fruchtigen Noten erhalten und ein elegantes Geschmackserlebnis mit langem Abgang und sanften Tanninen entsteht.

Nicht nur solo kann der Protos Roble überzeugen, auch als Essensbegleiter zu Salami oder Käse gefällt er sehr gut. Gerichte auf Tomatenbasis ergänzt er ebenso wie Pasta oder gefüllte Aubergine.

Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2023
Ageing Potential:
2028
Region:
Ribera del Duero
Country:
Spain
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Tinta del Pais (Tempranillo)
Alcohol content:
14,5  % by volume
Total acidity:
4,4 g/l
Residual sugar:
1,5 g/l
pH:
3,69
Recommended drinking temperature:
15-16 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Caloric value per 100 ml:
330 kJ / 79 kcal
Ingredients:
GTIN/EAN:
8420342002012
Bottler:
Bodegas Protos
47300 Penafiel
Spanien
Bodegas Protos

Product recommendation

Hacienda Lopez de Haro Tempranillo DOCa
The Hacienda López de Haro Tempranillo offers on the nose notes of red fruits such as strawberries and raspberries. There are also aromas of licorice, which are typical of a 100% Tempranillo, and fine roasting flavors through the aging in French oak. On the palate, fruity and lush. The sweet, beautifully integrated tannins leave a warm mouthfeel.This ruby red wine from the Rioja comes from vineyards that are between 50 and 70 years old. Three to four months the Hacienda López de Haro Tempranillo was aged in oak barrels. Enjoy this wine with hearty tapas, red meat, Iberian ham, paella or cheese variations.

Content: 0.75 litre (€11.00* / 1 litre)

€8.25*
bottles
Telmo Rodriguez LZ Rioja DOC
This wonderfully accessible Rioja from Telmo Rodriguez, which is not aged in wood, smells of fresh black fruit with spicy nuances. Juicy, fresh, soft and still noticeably young on the palate - nevertheless a wonderful, fruit-driven taste experience.The Telmo Rodríguez LZ Rioja DOC is the youngest and most accessible of Telmo Rodriguez's Riojas. Try a sophisticated red wine from Spain that can brighten up everyday life and enhance any special occasion. It also goes perfectly with grilled vegetables, tapas with Jamón Ibérico, roasted chorizo or oven dishes with peppers and tomatoes. It is also ideal with lamb chops or a rustic mushroom pan.

Content: 0.75 litre (€14.13* / 1 litre)

From €10.60*
Protos Crianza DO
Der Protos Crianza ist einer der wohl besten Crianzas aus dem Ribera del Duero. Die Trauben wurden handgelesen und in Kisten von maximal 20 kg auf das Weingut transportiert. Sie stammen von Weinbergen die mindestens 25 Jahre alt sind. Nach einer Selektion der Trauben und Pressung wurde das Material inklusive Schalen für 21 Tage bei 28 Grad Celsius vergoren. Hergestellt aus 100% Tempranillo, in dieser Region Tinta del Pais genannt, wurde der Protos Crianza, wie für einen Crianza nach den Gesetzen vorgegeben, zunächst 14 Monate in amerikanischen und französischen Eichenfässern ausgebaut. Dabei fand der Wein zu 1/3 in neuen französischen Fässern und zu je 1/3 in einmal bzw. zweimal belegten französischen und amerikanischen Fässern seine Reifung. Danach schloss sich noch eine 12-monatige Lagerung auf der Flasche an. Die Farbe des Protos Crianza ist klar und von extremer Intensität und hat ein dunkles Kirschrot mit Granatrand. Die Vielzahl an vorhandenen Aromen lässt sich kaum beschreiben. Sowohl Brombeere, Pflaume, Feige, Kirsche, Kokosnuss sowie Gewürz-, Holz-, und mineralische Noten sind zu finden. Am Gaumen ist der Wein kräftig, fruchtig mit viel Saft, bietet Röstaromen und einen intensiven, langen Abgang. Die Säure ist dabei gut eingebunden.

Content: 0.75 litre (€24.67* / 1 litre)

€18.50*
bottle
Protos Reserva DO
The Protos Reserva comes from vineyards in the Ribera del Duero that are over 50 years old. The grapes are harvested by hand. This magnificent Reserva is made from 100% grapes of the Tinta del Pais variety, commonly known as Tempranillo. After the grapes were subjected to further manual selection and pressed, fermentation began on the skins at a temperature of 28 degrees Celsius. The fermentation process lasted a total of 24 days. The wine then matured for 18 months, 2/3 in French and 1/3 in American oak barrels, before continuing its development for a further 24 months in the bottle.The color of the Protos Reserva is an intense dark red with almost black reflections towards the rim. On the nose, there are clear notes of black fruit, as well as toasted and spicy notes. Cinnamon, tobacco, cocoa, vanilla and wet gravel can also be perceived. Black pepper, rosemary and laurel reflect the spicy notes. Overall, the wine leaves a complex and elegant impression. On the palate, the Protos Reserva is incredibly intense and powerful. Fruitiness is complemented by roasted aromas and spicy notes. The well-integrated acidity and rounded tannins support the muscular structure, which guarantees the wine a long finish. Already a real pleasure today, the Protos Reserva will also prove its potential in later years.Braised venison, pheasant with grapes, braised wild boar, stuffed pigeon, partridge with chocolate, pigeon with nuts and roast venison are just a few of the possible dishes that Protos Reserva can be paired with. It also cuts a fine figure with mature cheese variations.

Content: 0.75 litre (€38.00* / 1 litre)

€28.50*
bottle
Protos Verdejo DO
Der Protos Verdejo DO wird aus 100% der gleichnamigen Rebsorte hergestellt. Das Anbaugebiet Rueda im Nordwesten Spaniens ist die Heimat des Verdejo, welcher hier fast ausschließlich angebaut wird. Der Verdejo zeichnet sich durch seine Frische und Aromatik aus. Grün-gelblich im Glas finden sich in der Nase von allen Dingen Noten von Äpfeln und tropischen Früchten. Die Eindrücke verstärken sich am Gaumen und man schmeckt Maracuja, Pfirsich, Manjo und ein Hauch Banane.Besonders überzeugend ist der Wein durch seine Vielschichtigkeit und Komplexität. Ungewöhnlich rund und fruchtig mit einer gut integrierten Säure macht er Spaß als Begleiter bei vielen Gelegenheiten.Kombinieren kann man den Protos Verdejo zu einer Vielzahl von Fischgerichten. Er passt sowohl gut zu Krabben und Garnelen, als auch zu Muscheln, Austern oder Tintenfisch. Auch zu Spargel oder frischem Gartengemüse eine ideale Ergänzung.

Content: 0.75 litre (€11.87* / 1 litre)

€8.90*
bottle

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San Marzano "Sud" Primitivo / Merlot
Production area:San Marzano, Salento, Puglia. At almost 100 meters above the sea level, with a high average temperature and very few rainfall during the year. The soils are mainly composed by clay, with an average depth which reaches up to 1 meter Harvest period: Second decade of August. Vinification: Thermo-controlled maceration, followed by draining and soft pressing at the end of the alcoholic fermentation Maturation: In French oak barrels for 4 monthsTasting notes: Deep ruby red, with black streaks. Mature to the nose, with red fruit, cherries, berries and a slight cinnamon note. A wine of great structure enriched with velvet tannins and a long pleasant aftertaste.

Content: 0.75 litre (€10.33* / 1 litre)

From €7.75*
Paul Mas Cabernet Sauvignon
Der Paul Mas Cabernet de Cabernet stammt aus Tälern im Languedoc. Das Klima dort ist mediteran geprägt, was zu runden und weichen Weinen führt. Etwa ein Fünftel des Weins reifte für 4 Monate in Fässern erster und zweiter Füllung. Der Rest wurde im Edelstahltank ausgebaut. Zusammen ergibt das Wein mit tiefvioletter Farbe und Aromen von schwarzen Johannisbeeren und unterschiedlichen Gewürzen. Im Geschmack ist der Paul Mas Cabernet de Cabernet rund mit weichen Tanninen. Reife Früchte verschaffen dem Wein eine gute Länge.Genießen Sie denPaul Mas Cabernet de Cabernet solo oder zu einem Nudelgericht mit Käse überbacken.

Content: 0.75 litre (€8.40* / 1 litre)

From €6.30*
Zenato Valpolicella Superiore
The Zenato Valpolicella is somewhat similar to the Bardolino; however, the Valpolicella is a little more powerful and shows a fuller body – it is simply of better quality. The wine consists of Corvina Veronese (responsible for the bouquet and the acidity), Rondinella (lots of sugar) and Sangiovese (gives the wine its elegance).This is a wine that can be enjoyed young, but another few years of ageing in the wine cellar will further enhance its qualities. For years, Valpolicella has been one of Italy’s most famous wines. Unfortunately, one can find many Valpolicella wines of poor quality on the market but fortunately, we don’t have to worry about this as far as Zenato wines are concerned, as Zenato produces only high-quality wines.

Content: 0.75 litre (€13.00* / 1 litre)

From €9.75*
San Marzano "Sud" Primitivo di Manduria
San Marzano Sud Primitivo di Manduria. At almost 100 meters above the sea level, with a high average temperature and very few rainfall during the year. The soils are mainly composed by clay, with an average depth which reaches up to 1 meter Harvest period: Second decade of August Vinification: Thermo-controlled maceration, followed by draining and soft pressing at the end of the alcoholic fermentation Maturation: In French oak barrels for 4 months Tasting notes: Ruby red colour, enriched with violet reflections, generous perfum, which recalls ripe cherries and plums, with pleasant note of cocoa and vanilla. This wine has a velvety texture, softened by the warmth of the Primitivo, and ends with notes of persistent sweetness. Best served with: Savoury first courses, lamb and game with rich sauces, hard cheese

Content: 0.75 litre (€12.87* / 1 litre)

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Der Protos Crianza ist einer der wohl besten Crianzas aus dem Ribera del Duero. Die Trauben wurden handgelesen und in Kisten von maximal 20 kg auf das Weingut transportiert. Sie stammen von Weinbergen die mindestens 25 Jahre alt sind. Nach einer Selektion der Trauben und Pressung wurde das Material inklusive Schalen für 21 Tage bei 28 Grad Celsius vergoren. Hergestellt aus 100% Tempranillo, in dieser Region Tinta del Pais genannt, wurde der Protos Crianza, wie für einen Crianza nach den Gesetzen vorgegeben, zunächst 14 Monate in amerikanischen und französischen Eichenfässern ausgebaut. Dabei fand der Wein zu 1/3 in neuen französischen Fässern und zu je 1/3 in einmal bzw. zweimal belegten französischen und amerikanischen Fässern seine Reifung. Danach schloss sich noch eine 12-monatige Lagerung auf der Flasche an. Die Farbe des Protos Crianza ist klar und von extremer Intensität und hat ein dunkles Kirschrot mit Granatrand. Die Vielzahl an vorhandenen Aromen lässt sich kaum beschreiben. Sowohl Brombeere, Pflaume, Feige, Kirsche, Kokosnuss sowie Gewürz-, Holz-, und mineralische Noten sind zu finden. Am Gaumen ist der Wein kräftig, fruchtig mit viel Saft, bietet Röstaromen und einen intensiven, langen Abgang. Die Säure ist dabei gut eingebunden.

Content: 0.75 litre (€24.67* / 1 litre)

€18.50*
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