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Paul Roos Die Filantroop

The grapes for Die Filantroop from Paul Roos come from vines from the Rust en Vrede estate, one of South Africa’s most renowned wineries. The wine is a product of the Paul Roos Farming project (sales of the wines sold under this label go to funding the education of the workers’ children), which is supported by the famous winemaker Augustus Dale, known as Gus, who trained in Burgundy, France, and worked there for many years. This provides the advantage of uniting the viticulture of the Old World with the modern approaches of the New World.

This wonderfully structured red wine consists of 69% Shiraz and equal parts of Cabernet Sauvignon, Merlot and Pinotage. Its extremely intense bouquet offers aromas of red fruit and light notes of tobacco. The supple but strong tannins are harmoniously integrated. On the palate, Die Filantroop from Paul Roos pampers your senses with aromas of wild berries and mild pepper. The finish is characterised by subtle hints of spices and earthy notes, giving the wine its power. It has a high ageing potential.

By the way, the name ‘Die Filantroop’, which means ‘philanthropist’, says it all: This wine has the potential to become your ‘best friend’. Die Filantroop from Paul Roos goes perfectly with lamb or beef. It is also a good accompaniment to carpaccio of game.

Wine type:
Red wine
Taste:
dry
Vintage:
2016
Ageing Potential:
2026
Region:
Stellenbosch
Country:
South Africa
Vineyard/Brand :
Alcohol content:
13,0  % by volume
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains sulfites
GTIN/EAN:
700083401472
Importer:
CS International Wine Depot GmbH
Drosselweg 9
26871 Papenburg
Deutschland
Paul Roos Farming

Paul Roos Farming ist ein Projekt der Familie Roos, den Besitzern des Weingutes Rust en Vrede in der Nähe von Stellenbosch. Rugby-Legende und Pädagoge Paul Roos wurde am 30. Oktober 1880 hier geboren.

Das Land wird derzeit von der fünften Generation der Familie Roos bewirtschaftet. Im Zuge des BEE-Programms (Black Economic Empowerment) der südafrikanischen Regierung, die die bisher benachteiligten Gruppen der Bevölkerung fördern und bevorzugen soll, wurde dieses Projekt gegründet. Die Anteilseigner und Verwaltungsmitglieder dieses Projekts kommen alle aus dieser Bevölkerungsgruppe. Die Wurzeln des Projekts liegen aber schon viel länger zurück. Bereits vor mehr als dreißig Jahren wurde eine Kinderkrippe und Schule auf dem Weingut Rust en Vrede gegründet. Hier werden bis heute die Kinder der angestellten Farmarbeiter und auch der Saisonarbeiter kostenfrei unterrichtet. Die Einnahmen aus diesem Projekt kommen nicht nur den Anteilseigner selbst, sondern auch dem Schulprojekt zugute.

So erklärt sich auch die Namensgebung der Weine: Der Weißwein „Die Skoolhoof“ auf deutsch der Schuldirektor und der Rotwein „Die Filantroop“ auf deutsch der Menschenfreund leiten sich daraus ab.

Product recommendation

Thelema Shiraz
The Thelema Shiraz wine with aromas of ripe black fruit and cassis and its spicy finale is a wonderful taste of South Africa. 18 months matured this full-bodied wine in oak barrels (40% new French oak barrels). Accordingly, fine toast aromas come to wonderful effect.Enjoy this South African wine with grilled meats, roasts and mature cheeses. Thelema is one of the outstanding wineries in South Africa. Explore the high quality of these wines.

Content: 0.75 litre (€25.27* / 1 litre)

From €18.95*
Spier Discover Pinotage Shiraz
A deep burgundy coloured wine with full force and firm smell somewhat "smoky" with ripe black fruit and gently spiced.Nice full and smooth taste, spicy with ripe red and black fruits of cherry and blackberry.Enjoyed the Spier Discocer Pinotage Shiraz with a traditional barbecue, a grill with spicy sausage, lamb or a nice steak.This South African redwine is a wine to drink immediately but can also easily last for two years.

Content: 0.75 litre (€8.33* / 1 litre)

€6.25*
bottle

Cutsomers also bought

Neethlingshof Owl Post Pinotage
Der Wein The Owl Post Pinotage von Neethlingshof stammt aus dem gleichnamigen Weinberg. Unter anderem in diesem Weinberg wird mit einem integrierten Schädlingsmanagement gearbeitet, was ein Teil des Fokus ist auf das sich das Weingut Neethlingshof konzentriert. Dafür wurden Eulenpfähle im Weinberg platziert umso eine natürliche Schädlingsbekämpfung zu unterstützen und den Einsatz von Pestiziden zu verringern. Die Weinberge wurden 1997 bepflanzt und sind reich an organischem Material. Sie liegen auf einer Höhe von 120 Metern und bestehen vornehmlich aus zersetztem Granit. Der Neethlingshof The Owl Post Pinotage hat eine tiefrote Farbe, eine komplexe Textur mit schwarzen und roten Früchten. Die Tannine sind wunderbar eingebunden und werden von einer feinen Säure unterstützt. Das Bouquet zeigt reife Fruchtaromen, unter anderem Banane. Im Hintergrund stellt sich eine schöne Vanillenote ein. Am Gaumen wiederholen sich Reife und Fruchtintensität. Der The Owl Post Pinotage ist reichhaltig und samtig. Der südafrikanische Wein reifte für 15 Monate in Eichenfässern. Genießen Sie diesen außergewöhnlichen Wein zu gegrilltem rotem Fleisch oder Wild mit scharfen Saucen. Auch zu herzhaften Eintöpfen und Aufläufen ein Erlebnis.Probieren Sie den trockenen Wein aus der Region Stellenbosch auch zu Desserts mit dunkler Schokolade.Dieser Wein ist vegan.

Content: 0.75 litre (€23.93* / 1 litre)

From €17.95*
Rust en Vrede Estate
Der Rust en Vrede Estate ist ein Cuvee aus den Rebsorten Cabernet Sauvignon, Syrah und Merlot. Der dominierende Cabernet gibt dem Wein herrliche Noten von schwarzer Johannisbeere und weiteren dunklen Früchten wie Heidelbeere. Der Syrah sorgt für eine schöne Würze mit erdigen Aromen. Der Merlot steuert sanfte florale Aromen von Veilchen und Jasmin bei. Eine Kombination, die am Gaumen wirklich Spaß macht. Die Farbe ist purpurrot und in der Nase finden sich Noten von frischem Leder, Tabak, Maulbeeren und Waldboden wieder. Der langanhaltende Abgang wird durch samtig weiche Tannine bestimmt.Der Rust en Vrede Estate reifte 18 Monate in 100% französischen Fässern, die mittelstark getoastet waren. Dadurch erhält der Wein einen schönen runden Körper und eine feste Struktur. Die moderate Säure balanciert die Trockenheit wunderbar aus.Ergänzend zu Wildgerichten aller Art ein wirklicher Genuss.

Content: 0.75 litre (€50.60* / 1 litre)

€37.95*
bottle
Lanzerac Pinotage
The grapes for the Lanzerac Pinotage come from vineyards located at an altitude of between 400 and 420 meters above sea level. The prevailing wind here helps to cool the grapes in hot summers. The soils consist mainly of decomposed granite, which favors the deep growth of the vines and the soil retains water better.Fermentation takes place in stainless steel tanks with regular pumping over. First, second and third-fill oak barrels were used to mature the Lanzerac Pinotage. Maturation took place over a period of 15 months. At this point, the optimal integration between wood and fruit was complete. The result is an excellent color and a scent of ripe berries and plums. On the palate, the red wine is velvety dense, full-bodied, complex and beautifully balanced. Aromas of high-quality chocolate and notes of caramel delight the palate with wonderfully integrated tannins.Enjoy the Lanzerac Pinotage with venison medallions in plum sauce or an Asian curry dish.

Content: 0.75 litre (€18.53* / 1 litre)

From €13.90*
Rust en Vrede Estate Vineyards Syrah
Der Rust en Vrede Estate Vineyard Syrah ist purpurfarben mit einem schwarzen Kern. Er riecht voluminös und vielschichtig nach Blaubeeren, süßer Holzwürze, Vanille und einem floralen Mix. Am Gaumen ist er hoch konzentriert mit einer leicht tintigen Note. Gefolgt von herrlichen Aromen einer Brombeermarmelade, einem Hauch Minze, gepfefferter Salami und Veilchen.Die feine Säure und strukturierten Tannine sorgen für eine selten zu findende Eleganz. Die Holznoten der eingesetzten Eichenfässer werden durch eine Fülle von Fruchtextrakten ausgeglichen, die einen langen, opulenten, süß-fruchtigen Abgang ergeben. Das Alterungspotential des Rust en Vrede Estate Vineyard Syrah liegt bei mindestens 10 Jahren.Zu allen Wildgerichten eine sehr gute Wahl. Lässt sich auch mit Schimmelkäse gut kombinieren.

Content: 0.75 litre (€35.87* / 1 litre)

€26.90*
bottle
Rust en Vrede Estate Vineyards Cabernet Sauvignon
The Rust en Vrede Cabernet Sauvignon shows to the highest degree what can be extracted from this grape variety. The carmine red color is complemented by violet reflections at the edges. The extremely elegant style of the wine, with an overwhelming volume and maturity, makes this wine from the Stellenbosch region something very special.The nose is characterized by black berries and red fruits. A light, spicy woody note can also be detected. Despite its powerful richness, the dry red wine is round, almost soft and very harmonious on the palate. The silky tannins are wonderfully integrated and perfectly support the notes of dried herbs, smoke and tobacco. Juicy blackcurrant and dark chocolate completely envelop the tongue.The complexity and spice are also expressed in the long-lasting finish. The Rust en Vrede Estate Vineyard Cabernet Sauvignon was matured 100% in French barrels. Winemaker Coenie Snyman has succeeded in creating an expressive and profound South African wine.For special festive occasions, this goes well with almost any type of roast. It is also a delight in combination with cheese.

Content: 0.75 litre (€37.20* / 1 litre)

€27.90*
bottle