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José Maria da Fonseca Ripanco VR

The Ripanco VR was pressed at José Maria da Fonsecas’ winery in Alentejo, Portugal. The Shiraz, Alicante Bouschet, Argonez and Trincadeira grape varieties unite here to create this dry red wine. To the Ripanco, José Maria da Fonsecas used an ancient, traditional production method. The grapes were slightly crushed by foot and subsequently carefully destemmed using a kind of washboard, making the wine soft and very drinkable.

After the grapes were pressed and destemmed, the juice was aged for 6 months in new French and American oak casks. This special cuvée is a deep ruby-red in the glass. On the nose, it offers wonderful aromas of cigar smoke, chocolate and dried figs. On the palate, the wine offers notes of cigar tobacco, with fresh, round tannins. The José Maria da Fonseca Ripanco VR has an impressive, medium-length finish.

Serve this surprising red wine well-chilled at 16-18 °C (60.8-64.4 °F) with red meat or various cheeses.


Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2021
Ageing Potential:
2026
Region:
Alentejo
Country:
Portugal
Vineyard/Brand :
Grape variety:
32% Argonez
28% Trincadeira
25% Syrah
15% Alicante Bouschet
Alcohol content:
13,0  % by volume
Total acidity:
5,8 g/l
Residual sugar:
7,3 g/l
pH:
3,50
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
GTIN/EAN:
5601174280011
Bottler:
José Maria da Fonseca
Quinta da Bassaqueira
Estrada Nacional 10
2925-542 Vila Nogueira De Azeitão, Setubal
Portugal
José Maria da Fonseca

José Maria da Fonseca (JMF) besitzt auch ein Weingut in der Region Alentejo: das Gut Jose de Sousa in dem DOC-Gebiet Reguengos. Das Gut wird gesondert bewirtschaftet.

Die Erzeugung dieser Gutsweine wird bestimmt von der hohen Professionalität und von dem hohen Qualitätsanspruch von José Maria da Fonseca. Bei der Produktion des Weins José de Sousa nimmt Fonseca die alte Tradition der portugiesischen Weinbereitung wieder auf. Der José de Saosa wird über eine gewisse Zeit in Tonamphoren ausgebaut, die teilweise über 100 Jahre alt sind.

Product recommendation

Esporao Reserva Tinto DOC Alentejo
Die Trauben für den Esporao Reserva Tinto DOC Alentejo aus dem Weinanbaugebiet Alentejo in Portugal gedeihen auf Böden aus Ton und Lehm mit Granit und Schiefer Mutterfelsen. Die Reben der Cuvée aus Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Aragonez, Syrah, Trincadeira, Cabernet Sauvignon und Touriga Franca werden getrennt, geerntet und zerkleinert. Danach erfolgt die Gärung, bei der die Temperatur kontrolliert wird. Nach der Zusammenführung reift der trockene Wein noch für 12 Monate in Barriques aus 60% amerikanischer Eiche und 40% französischer Eiche.Der intensiv rubinrote Wein bietet ein komplexes, anhaltendes Bouquet von Pflaumen, Minze und Nuancen von Gewürznelke. Am Gaumen zeigt er sich ausgewogen. Die samtigen Tanninen harmonieren wunderbar mit der Frucht. Das Finale ist intensiv und elegant.Entdecken Sie den Esporao Reserva Tinto DOC Alentejo zu kurzgebratenem Fleisch, Grillgerichten und Wild bei einer empfohlenen Trinktemperatur von 16-18 °C.

Content: 0.75 litre (€24.80* / 1 litre)

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bottle
Montado VR
Der Montado vom Weingut José de Sousa wird aus den typischen Rebsorten Trincadeira und Aragonez erzeugt. Das Ergebnis ist ein weicher, süffiger Wein aus der Region Alentejo, der die Sonne des Südens mit einem mittleren Rubinrot im Glas erstrahlen lässt. Ein moderner Rotwein mit sanften Tanninen, der nach traditionellen Methoden produziert wird. Die Bitterstoffe der Stielgerüste gelangen nicht in den trockenen Wein, der den Gaumen somit gefällig mit Aromen von Himbeeren und Kirschen verwöhnt.Genießen Sie den den portugiesischen Rotwein mit saftiger Fruchtigkeit zu Vorspeisen wie Antipasti oder Tapas, Nudelgerichte mit Tomatensoße, zarte Gerichte von Schwein und Rind in heller Soße, Pfannengerichte und milden Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€8.33* / 1 litre)

From €6.25*
Periquita Reserva VR
Ins Glas fließt der dunkle Rotwein mit rubinroter Farbe. Der konzentrierte Duft von vielen roten Beeren und dazu sehr geschmeidigem Tannin, schafft die perfekte Balance zwischen Frucht, Säure und Holz. Ein wunderbarer Solist vom traditionsreichen Weingut José Maria da Fonseca in der Region Setúbal.Genießen Sie diesen portugiesischen Rotwein aber auch zu rotem Fleisch oder Hartkäse.

Content: 0.75 litre (€14.33* / 1 litre)

From €10.75*
Periquita VR
Im Glas besitzt der Periquita VR eine lebhafte rubinrote Farbe mit violetten Reflexen. Der Wein besitzt Aromen von Sanddorn und Heidelbeere. Am Gaumen ist der portugisische Rotwein fein und sehr harmonisch.Genießen Sie diesen besonderen Wein aus Portugal zu kräftigen Gerichten vom Schwein und Rind, Braten in dunklen Soßen, gegrilltes Fleisch, Lamm und Wild, sowie zu kräftige Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€9.27* / 1 litre)

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Fl.
1er Geschenkkarton Lino Dunkelblau
Schlicht und trotzdem elegant. Die matte Leinenoptik verleiht dem Präsentkarton Lino Dunkelblau ein attraktives Äußeres.Einlage: Leinenoptik, dunkelblauInnenseite: Dunkelblau Innenmaß (LxBxH): 360 x 90 x 90 mmAuch als 2er und 3er-Karton erhältlich.Dieser Präsentkarton ist nur für Standard-Weinflaschen (0,75l) geeignet und nicht für doppelwandige Weinflaschen, Magnumflaschen und Schaumweinflaschen zu empfehlen.

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Farbe: intensiver RubintonCharakteristik: Stoff und Konzentration, attraktive Fruchtaspekte, vielschichtig, Finesse und Eleganz.Unsere Empfehlung: zu kräfitgen Gerichten von Schwein und Rind, Braten in dunklen Soßen, gegrilltes Fleisch, Lamm und Wild, kräftige Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€15.33* / 1 litre)

From €11.50*
Casa Ermelinda Flor de la Mar Tinto Reserva
In this blend, the Casa Ermelinda Freitas winery has married 75% Castelão (typical Portuguese red grape variety, also known as Periquita), 10% each of Touriga Nacional and Trincadeira (two other indigenous red wine varieties from Portugal) and 10% Cabernet Sauvignon. The grapes come from vineyards that are on average 50 years old. Flor de la Mar Tinto Reserva is therefore a Portuguese red wine that wonderfully conveys the many advantages of the terroir in the Península de Setúbal wine region in the Lisbon area.The garnet red wine combines notes of ripe red and black fruits (blueberries, blackberries, currants), a fine spiciness and vanilla oak tones in its bouquet. On the palate, Flor de la Mar Tinto Reserva is dry, dense and full-bodied, with a good structure. The tannins are noticeable, but pleasantly soft and skillfully integrated. The finish lingers for a remarkably long time.Enjoy this red wine from Casa Ermelinda Freitas at a drinking temperature of 16 to 18 degrees. Aged for 12 months in French oak (followed by at least eight months of bottle ageing), this blend is an ideal accompaniment to meat (such as lamb stew or braised chicken), game or spicy soft or hard cheeses.

Content: 0.75 litre (€15.40* / 1 litre)

From €11.55*
Periquita Reserva VR
Ins Glas fließt der dunkle Rotwein mit rubinroter Farbe. Der konzentrierte Duft von vielen roten Beeren und dazu sehr geschmeidigem Tannin, schafft die perfekte Balance zwischen Frucht, Säure und Holz. Ein wunderbarer Solist vom traditionsreichen Weingut José Maria da Fonseca in der Region Setúbal.Genießen Sie diesen portugiesischen Rotwein aber auch zu rotem Fleisch oder Hartkäse.

Content: 0.75 litre (€14.33* / 1 litre)

From €10.75*
Tenuta di Nozzole Chianti Classico DOCG
Chianti denotes Italian red wine from Tuscany, which was once traditionally sold in bottles encased in woven straw baskets known as “fiaschi.” Today, the Chianti Classico DOCG is one of the two most important red wines produced in Italy and its excellent quality has eclipsed the straw-covered bottle of yesteryear. The Tenuta di Nozzole estate vinifies the famous red wine from 100% Sangiovese grapes. The Tenuta di Nozzole Chianti Classico DOCG is macerated for 15 days in stainless steel tanks at a controlled temperature of 28°C. The wine is regularly pumped over during the period. The Chianti is aged for 10-12 months in toasted 225-liter French oak barrels and, after bottling, aged in the bottle for another three months.The result is an excellent wine that has a surprising sweet, soft fruitiness, complemented by notes of spice that caress the palate.We recommend drinking the Chianti at a temperature of 16-18°C with roasted and braised red meats or as a dessert accompaniment to aged hard cheeses.Gambero Rosso awards three glasses to this dry red wine from 2019 and rates it as one of the best wines from Tuscany.

Content: 0.75 litre (€19.87* / 1 litre)

€14.90*
bottle
Esporao Monte Velho Tinto
Rubinrot mit Aromen von roten Beerenfrüchten und wilden blauen Beeren, sowie fein würzigen Noten präsentiert sich der Esporao Monte Velho Tinto. Am Gaumen ist der Rotwein von der sonnenverwöhnten Ebene Alentejo in Portugal sehr intensiv und gut strukturiert mit Aromen von reifen Früchten und weichen Tanninen. Die Cuvée aus den vier Rebsorten Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional und Syrah reift nach der separaten Lese jeder Rebsorte zunächst in Edelstahltanks. Anschließend lagert der Wein über drei Monate in Barriquefässern aus amerikanischer Eiche.

Content: 0.75 litre (€9.20* / 1 litre)

From €6.90*
Paolo Manzone Barbera d'Alba Superiore Fiorenza DOC
The Paolo Manzone Barbera d'Alba Superiore Fiorenza shimmers a rich ruby red to violet in the glass. The pure Barbera, an indigenous grape variety in Piedmont, was awarded 94 points by Luca Maroni. Impressive proof that this Italian red wine offers value for money that is hard to beat.The bouquet offers notes of dark, ripe cherries, nuances of plums and beet as well as a fine spiciness (nuances of cedar wood). On the palate, this red wine from Piedmont is dry and at the same time pleasantly soft and juicy. The tannins are present and skillfully integrated.This impressive creation from Paolo Manzone matured for 12 months in French oak tonneaux, 80% of which were used barrels and 20% new barrels.Enjoy the Paolo Manzone Barbera d'Alba Superiore Fiorenza at a drinking temperature of 16 to 18 degrees. This red wine from Italy is an ideal accompaniment to a classic schnitzel with mushrooms, grilled chicken or mature cheese. If you prefer something a little more unusual, it is also a very good choice with pumpkin and sage ravioli.

Content: 0.75 litre (€18.00* / 1 litre)

From €13.50*