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Cusumano Nero d'Avola IGT

The Cusumano Nero d'Avola IGT enchants your senses with its inimitable bouquet and violet to ruby red color. It invites you on a culinary excursion to the vineyards of south-eastern Sicily. The sumptuous combination of intense aromas of fresh juniper berries and fruit jam with a fine selection of spices makes this red wine a very special drop. The velvety and delicate texture rounds off the taste experience.

The Cusumano winery is one of the top wineries in Sicily and has also established itself internationally. Careful processing of the fine Nero d'Avola grape variety gives this red wine its distinctive character. To allow the red wine to develop its full aroma, enjoy it at a drinking temperature of between 16 and 18 °C.

Drink this wine with hearty dishes such as roast pork or beef, grilled meat and mild cheeses.

Wine type:
Red wine
Taste:
trocken
Vintage:
2023
Ageing Potential:
2027
Region:
Sizilien
Country:
Italia
Vineyard/Brand :
Grape variety:
Nero d'Avola
Alcohol content:
14,0  % by volume
Total acidity:
5,5 g/l
Residual sugar:
1,0 g/l
Recommended drinking temperature:
16-18 °C
Filling quantity:
0,75 litres
Allergen:
contains Sulfite
Ingredients:
GTIN/EAN:
8028262000141
Bottler:
Cusuma
Contrada San Carlo
90047 Partinico (PA)
Italien
Cusumano

Der Vater Francesco Cusumano hat den Betrieb vor vierzig Jahren gegründet. Er ist Winzer mit Leib und Seele. Er glaubte an den sizilianischen Wein und er war überzeugt, dass man in Sizilien Spitzenweine machen kann. An diesem Ziel arbeitete er. Die Grundidee von Cusumano ist der Cru-Gedanke: für jede Rebsorte gibt es einen optimalen Standort. Cusumano ging also von der Vielfalt und von der Verschiedenartigkeit Siziliens aus. Er suchte in Sizilien nach den Regionen, die für unterschiedliche Rebsorten die besten Voraussetzungen bieten. Dort kaufte er Weinberge.

Das Gut hat eigene Weinberge in herausragenden Lagen bei Partinico, Monreale, Piana degli Albanesi, Alcamo, Salemi, Butera und Pachino. In den 90er Jahren traten die Söhne Alberto und Diego in den Betrieb ein. Die Entwicklung beschleunigte sich. Cusumano stattete seine Kellerei so aus, dass sie alle Wünsche an moderne Technik erfüllte: Gärtanks aus Stahl mit Temperaturkontrolle, Barriques aus französischer Eiche, klimatisierte Lagerkeller. Die Weine von Cusumano gehören zum Besten, was in Sizilien erzeugt wird. Sie haben viel Persönlichkeit und tragen eine eigene Handschrift. Sie haben eine unglaubliche Fülle von attraktiven, betörenden Fruchttönen und sie haben den Schmelz des Südens.

Product recommendation

Cantine Cellaro Luma Nero d'Avola Sicilia
The Luma from the Sicilian winery Cantine Cellaro, located in Sambuca di Sicilia, has a deep red color. Intensive notes of ripe red fruits and a fine flavor dominate the bouquet and unfold wonderfully on the palate.The 100% Nero d'Avola is accessible and made just for younger wine connoisseurs with some experience. The wine was aged for at least six months in French and American oak.Enjoy this full-bodied wine from Sambuca di Sicilia with red meat and game dishes.

Content: 0.75 litre (€10.33* / 1 litre)

From €7.75*
Corte dei Mori Nero d'Avola
Mit dem Corte dei Mori Nero d'Avola genießen Sie einen saftigen Rotwein aus Italien. Im Licht schimmert er elegant in einem mittleren Rubinton. Dieser Wein wird auf dem Weingut Corte dei Mori aus der Rebsorte Nero d'Avola gewonnen, die in der Sonne Siziliens reift.In die fruchtigen Kirscharomen mischt sich ein Hauch von Eukalyptus. Mit diesem Geschmack entführt Sie der Rotwein nach Italien. Um ihn optimal genießen zu können, trinken Sie den Wein bei einer Temperatur zwischen 15 und 18 °C.Besonders gut passt dieser italienische Rote zu Nudelgerichten mit Tomatensoße. Auch zu zarten Gerichten vom Schwein oder Rind und zu gekochtem Fleisch können Sie diesen Wein servieren. Pfannengerichte ergänzt er ebenso gut wie Fleisch in hellen Soßen. Darüber hinaus harmoniert seine fruchtige Note mit milden Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€9.67* / 1 litre)

From €7.25*
Feudo Arancio Nero d'Avola DOC
The autochthonous Nero d’Avola grape variety from Sicily embodies Sicilian viticulture like no other. The deep ruby-red Feudo Arancio Nero d’Avola has an intense nose offering notes of currants, wild strawberries and pomegranate. The pure varietal Nero d’Avola is supple and velvety on the palate, showing a distinctive fruity character and a pleasant acidity.This red wine comes from two vineyards located in southern Sicily and unites a ripe, full-bodied wine with a delicate, fruity one, resulting in a fresh, elegant Nero d’Avola that is far more structured than usual, and matured for six months in barriques.You’ll enjoy discovering the Feudo Arancio Nero d’Avola with risotto, baked starters, red meat, game, lamb and various spicy cheeses. This very aromatic Nero d’Avola is also a lovely accompaniment to the typically Sicilian dish ‘Pasta alla Norma’.

Content: 0.75 litre (€8.87* / 1 litre)

From €6.65*
Mandrarossa Costadune Nero d'Avola Sicilia DOC
This Nero d'Avola from Sicily smells of black cherries, plums, red mulberries and rather mild spices. The Mandrarossa Costadune Nero d'Avola is fresh and smooth on the palate, with great balance and fine acidity.This red wine from the coastal region of south-western Sicily matured for three months in stainless steel tanks and three months in the bottle. Exceptional sunshine conditions, wide temperature ranges, sea breezes and calcareous soils make this Nero d'Avola a great taste experience.A group of Sicilian farmers founded the Cantine Settesoli back in 1958. The Mandrarossa wine line is at the heart of this Sicilian community. It stands for characterful, authentic and charming Sicilian wines, whose high quality is based on an ideal environment and the expertise of the winegrowers.Try the Mandrarossa Costadune Nero d'Avola with smoked meat, hard cheese or lamb.

Content: 0.75 litre (€10.60* / 1 litre)

From €7.95*
Vigneti Zabu Chiantari Nero d'Avola DOC
This wonderful Nero d’Avola from the wine-growing region of Sambuca di Sicilia is an intense ruby-red in the glass. The very first impression of the bouquet promises an exceptional taste experience. The wine is very intense on the palate, offering notes of ripe plums and blossom extracts.The Vigneti Zabu Chiantari Nero d’Avola is balanced and warm on the palate, with fine, well-structured tannins, giving the wine elegance and length. Its finish is characterised by light wood aromas and notes of herbs, along with a fine spice. Initially, the destemmed grapes were cooled, and the subsequent maceration lasted about 10-12 days.Subsequently, the wine was fermented in cement tanks and underwent a second malolactic fermentation in wooden casks. Afterwards, the wine was aged in French oak casks for at least 6 months. The Vigneti Zabu Chiantari Nero d’Avola is an ideal accompaniment to red meat or game, particularly wildfowl. It is also an excellent wine to enjoy with friends.

Content: 0.75 litre (€10.60* / 1 litre)

€7.95*
bottle

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Cusumano Insolia IGT
The Sicilian Insolia grape variety gives this wine its notes of juicy, ripe, yellow fruit, its slightly nutty aroma, the residual spice (tarragon) and the fine mellow melt. The Cusumano Insolia IGT is one of the many creations of Francesco Cusumano, who founded the winery forty years ago. Cusumano is a wine-grower with heart and soul and he succeeded in establishing his products in the top tier of Sicilian wines.You’ll want to discover the Cusumano Insolia IGT as an aperitif, with fish and shellfish, pasta dishes with white sauces or a vegetable casserole.

Content: 0.75 litre (€9.67* / 1 litre)

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Cusumano Syrah IGT
Dieser sizilianische Syrah (Shiraz) bietet im Bukett Noten von Waldfrüchten, Brombeermarmelade, Pflaumen sowie von Lakritz und Minze. Am Gaumen ist der Wein des Weingutes Cusumano vollmundig, fruchtig und saftig, mit großer Dichte, einer ausgewogenen Säure sowie feinen Tanninen.Entdecken Sie den im Edelstahltank ausgebauten Cusumano Syrah IGT zu kräftigen Gerichten mit Schweine- oder Rindfleisch, zu Braten in dunklen Soßen, gegrilltem Fleisch oder zu milden Käsesorten. Auch zu Pasta-Variationen und Pizza eine gute Wahl sowie zu einem saftig gegrillten Steak.

Content: 0.75 litre (€10.53* / 1 litre)

From €7.90*
Cusumano Merlot IGT
The cherry-red Cusumano Merlot IGT is soft and elegant on the palate. The red wine can be enjoyed as a versatile accompaniment to Italian cuisine.The Cusumano Merlot IGT has a medium cherry hue in the glass. The aroma of this red Sicilian wine is just as elegant as its appearance. The connoisseur can perceive the scent of various dark berries, accompanied by an overall extremely fine note. The Cusamo Merlot IGT is soft and elegant on the palate.Ideally, it should be drunk at a temperature of 16 to 18 degrees. This Merlot can be chosen as a culinary companion for a variety of dishes. It is recommended for starters such as tapas or antipasti misti as well as for beef and pork dishes, stir-fries and mild cheeses.

Content: 0.75 litre (€10.53* / 1 litre)

From €7.90*
Corte dei Mori Nero d'Avola
Mit dem Corte dei Mori Nero d'Avola genießen Sie einen saftigen Rotwein aus Italien. Im Licht schimmert er elegant in einem mittleren Rubinton. Dieser Wein wird auf dem Weingut Corte dei Mori aus der Rebsorte Nero d'Avola gewonnen, die in der Sonne Siziliens reift.In die fruchtigen Kirscharomen mischt sich ein Hauch von Eukalyptus. Mit diesem Geschmack entführt Sie der Rotwein nach Italien. Um ihn optimal genießen zu können, trinken Sie den Wein bei einer Temperatur zwischen 15 und 18 °C.Besonders gut passt dieser italienische Rote zu Nudelgerichten mit Tomatensoße. Auch zu zarten Gerichten vom Schwein oder Rind und zu gekochtem Fleisch können Sie diesen Wein servieren. Pfannengerichte ergänzt er ebenso gut wie Fleisch in hellen Soßen. Darüber hinaus harmoniert seine fruchtige Note mit milden Käsesorten.

Content: 0.75 litre (€9.67* / 1 litre)

From €7.25*
Cantine Cellaro Luma Nero d'Avola Sicilia
The Luma from the Sicilian winery Cantine Cellaro, located in Sambuca di Sicilia, has a deep red color. Intensive notes of ripe red fruits and a fine flavor dominate the bouquet and unfold wonderfully on the palate.The 100% Nero d'Avola is accessible and made just for younger wine connoisseurs with some experience. The wine was aged for at least six months in French and American oak.Enjoy this full-bodied wine from Sambuca di Sicilia with red meat and game dishes.

Content: 0.75 litre (€10.33* / 1 litre)

From €7.75*